Introductie

Wanneer je ratten die elkaar niet kennen bij elkaar wilt zetten om één groep te vormen moet je deze aan elkaar introduceren. Nieuwe ratten zomaar bij de anderen in de kooi zetten is géén goede methode en je neemt dan een onnodig risico waardoor je ratten elkaar kunnen verworden en in sommige gevallen zelfs (onbedoeld) doden.

Volwassen ratten en rittens

Je kunt zowel volwassen ratten als rittens bij volwassen ratten introduceren, dat volwassen ratten geen nieuwelingen accepteren is een fabeltje. Wel kunnen ratten die lang alleen hebben gezet moeilijk of in zeldzame gevallen helemaal niet geïntroduceerd worden. Rittens bij rittens zetten is vrijwel altijd makkelijk te doen zonder echte intro, deze doen namelijk nog niet aan rangordes.

De regels

Als je dus nieuwe ratten bij je bestaande groep wilt zetten moet je ze de kans geven om de rangorde te bepalen. Haal vechtende ratten dus niet zomaar uit elkaar. Piepen en stoeien hoort er bij.

  • Wanneer er bloed vloeit gaat het te ver en moet je ze uit elkaar halen en de wonden laten genezen. Kleine wondjes aan pootjes en oortjes bloeden hard maar stellen niet veel voor, meestal kun je nadat het bloeden is gestopt verder met de intro.
  • Wordt er heftig gevochten? Ga dan een stapje terug in het stappenplan, bijvoorbeeld naar de kleinere kooi of het hangmatje er weer uit.
  • Steek niet je blote hand tussen vechtende ratten om ze uit elkaar te halen, in de hitte van het gevecht kunnen ze makkelijk onbedoeld in je hand bijten of er aan krabben. Gebruik bijvoorbeeld een pollepel om afstand tussen de ratten te creeëren en doe eventueel handschoenen aan.
  • Het is aan te raden om met een moeilijke intro met iedere stap in de ochtend te beginnen wanneer de ratten nog slaperig zijn. ’s Avonds worden de ratten actiever en dan zullen er steeds meer botsingen komen.
  • Zorg dat alle kooien en spullen goed schoongemaakt zijn zodat deze niet ruiken naar de ratten, dit om territoriaal gedrag te voorkomen.

​Absoluut niet..

..de nieuwe ratten in een andere kooi naast de kooi van de huidige ratten plaatsen. Hier raken de ratten alleen maar gefrustreerd en agressief van.

  • ..de ratten over elkaars kooi heen laten lopen.
  • ..de ratten ‘zomaar’ bij elkaar in de kooi zetten.
  • ..de introductie forceren en deze te snel willen doen.
  • ..de ratten bij elkaar zetten en deze zonder toezicht bij elkaar laten.
  • ..te kleine rittens bij volwassen ratten zetten, tenzij je veel ervaring hebt en weet dat je volwassen ratten voorzichtig zijn met rittens. Hou als maatstaaf minstens 100 gram voor vrouwen en 150 gram voor mannen aan, liefst meer. Een ritten kan in shock raken door een knauw van een volwassen rat. Sommige rittens overlijden uiteindelijk in de shocktoestand.

Stappenplan

Neutraal terrein: eerste kennismaking

Als je nieuwe rat(ten) bij een opvang haalt, kun je vaak je eigen rat(ten) meenemen om te kijken of het klikt. Ze kunnen dan al meteen kennismaken op neutraal terrein. Dit kun je ook doen wanneer je thuis met de introductie begint: zet de ratten bij elkaar op een open plek waar ze niet zomaar weg kunnen en niet de geur heeft van de ratten. Je kunt dan alvast inschatten hoe moeilijk de introductie zal zijn en eventueel makkelijk ingrijpen wanneer er agressief gevochten wordt.

Sommigen slaan deze stap over.

Opgehokt

Je begint of gaat verder door de ratten bij elkaar in een kleine lege ruimte te zetten, zoals bijvoorbeeld een Mini Duna of een vervoersbox. Hierin doe je alleen bodembedekking, eten (je kunt het ook uitstrooien over de bodem) en drinken. Laat ze zo minstens een paar uur zitten, liefst 24 uur en in het geval van botsingen langer.

Je weet dat je het volgende stapje kunt nemen als de ratten niet meer ruzie maken en elkaar uitdagen, je merkt vanzelf als de rust weer terug keert. Als de ratten piepen en elkaar op de rug leggen zijn ze de rangorde aan het bepalen. Dit moet je rustig afwachten. Het kan er soms heftig aan toe gaan, maar zolang er geen bloed vloeit is er meestal niks aan de hand. Als de ratten heftig vechten of juist elkaar negeren moet je een stap terug doen en ze in een kleinere ruimte stoppen zodat ze elkaar wel moeten erkennen, ontwijkend gedrag stelt het gevecht alleen uit en maakt het vaak erger.

Als dit eenmaal goed gaat ga je een stapje verder naar een iets grotere kooi, of de hoofdkooi als je geen tussenmaat hebt. Je kunt eventueel de bodembedekking die nu voorzien is van hun gezamelijke geur in de volgende kooi doen.

Vervolgens ga je een stapje verder door de kooi voorzichtig in te richten, met 1 of 2 huisjes/hangmatje. Als alles nog steeds goed gaat breid je dit steeds verder uit. Gaat het niet goed ga dan een stapje terug. Zo ga je door tot ze helemaal als een grote famillie in de vol ingerichte kooi zitten.

De hoevelheid stappen die je moet nemen en hoe lang de stappen duren hangt van je huidge en nieuwe ratten af. Als er meerdere ambitieuze ratten in de groep zitten zullen deze onderling uitvechten wie de alfa (baas) mag zijn.

Hulpmiddelen

Mocht je nou echt het idee hebben dat het niet wil lukken, dan kan je proberen om de ratten in te smeren met een druppeltje vanille extract. Hierdoor gaan de ratten naar elkaar ruiken en willen ze elkaar nog wel eens eerder accepteren. Ook helpt het soms als je in de kooi wat eten verstopt zodat ze een beetje afgeleid zijn van elkaar. In het ergste geval kun je ook Bach Rescue druppels door het drinkwater doen, dit is een homeopathisch kalmerend middel.

Vallen er gewonden, scheid dan de ratten en ga zo nodig naar de dierenarts. Als het echt niet wil lukken kan je een rattenkenner om hulp vragen, vraag je daarnaast af of je deze introductie wel moet doorzetten.

Het komt gelukkig zelden voor dat volwassen ratten rittens dood bijten, maar het gebeurt wel eens. Zorg daarom dat de rittens goed op gewicht zijn, ze kunnen dan beter tegen een stootje. Mocht je een rat hebben die rittens niet tolereert, neem dan dit risico niet.

Heb je je nieuwe rat(ten) uit de opvang en wil het echt niet klikken, kan je vaak terug naar de opvang gaan en samen kijken naar rat(ten) die beter bij jou groep aansluiten.

Belangrijk

Wanneer een introductie met veel vechten verloopt en de ratten na een aantal dagen nog niet uitgevecht zijn is het wijselijk om advies te zoeken. Forceer een introductie nooit, dit kan leiden tot gewonden of zelfs doden.

Plaats een reactie