Allerlei

Basisvoer

Het basisvoer kan dagelijks aangevuld worden met een stukje groente, fruit, vlees, vis, eieren, ongezoete ontbijtgranen, aardappel of brood,… Een hardgekookt ei mag wekelijks gegeven worden. Het ei hoeft niet gepeld te zijn, een kleine opening in de schaal is voldoende. Het zal de ratjes stimuleren een manier te zoeken het ei te openen.
Extra’s moeten doorgaans binnen het half uur door de groep opgegeten kunnen worden, anders bied je teveel aan. Verminder in dat geval de portie. Een ongepeld ei vergt uiteraard meer tijd, omdat het nog geopend moet worden.

Extra’s zijn bv.

  • ·        stukjes fruit: appel, peer, meloen, aardbei, pruim, kers, mango, bessen, …
  • ·        stukken gekookte of rauwe groenten: broccoli, boontjes, witloof, wortel, bloemkool, tomaat, komkommer, … (wel opletten met sla, geef dit slechts heel beperkt en in kleine hoeveelheden omdat sla slecht verteerd wordt. Ook opletten met koolsoorten bij jonge ratten omdat die voor jonge ratten moeilijk verteerbaar zijn)
  • ·        brood / crackers /rijstwafel/ gekookte pasta / gekookte rijst / gekookte aardappel
  • ·        vlees: kip, kalkoen, ham, worst, varkens- of rundervlees, knakworst, … (vermijd gekruid of gerookt vlees zoals salami)
  • ·        vis: allerhande
  • ·        ei: hardgekookt (mag in de schaal blijven)
  • ·        ongezoete ontbijtgranen: cornflakes, musli, …
  • ·        yoghurt / vanille pudding (vla) in beperkte mate

 

                                       Bijvoeding

Jonge, zogende of verzwakte ratten kunnen bijgevoerd worden met een papje van Brinta met soja-melk. Het papje is makkelijk op te likken en daardoor uitermate geschikt voor jonge en verzwakte ratten. Koemelk is niet aangewezen daar ratten lactose-intolerant zijn en veroorzaakt bijgevolg diarree en darmbeschadiging. Ook zwangere ratten hoeven niet bijgevoerd te worden; overgewicht kan leiden tot een moeilijkere bevalling. Zorg er tijdens de zwangerschap wel voor dat het vrouwtje steeds voldoende en gevarieerd voedsel tot haar beschikking heeft

 

Schadelijk

Opgelet!

  • ·        Een rat is geen afval-eter. Schotel geen bedorven restjes voor en haal overgebleven etensresten tijdig uit de kooi om bederf voor te zijn. Bedorven etensresten kunnen diarree en zelfs blijvende neurologische schade veroorzaken en tot de dood van het ratje leiden.
  • ·        Vermijd ook gekruid, vet, gezouten of gezoet voedsel voor een tamme rat. Dit komt de gezondheid van het ratje niet ten goede. Bovendien beschadigt gezoet voedsel de tanden van de rat.
  • ·        Chocolade is voor ratten niét giftig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden); wel is het schadelijk voor de lever, en door zijn plakkerigheid kan de rat hier ook in stikken (zelfde geldt voor pindakaas).

 

 Verzorging

 

 Socialiseren

Naast een goede huisvesting heeft een ratje nood aan sociale contacten. Het is immers een groepsdier. Hou ratten daarom ook steeds per minstens 2 van hetzelfde geslacht! Het is ook belangrijk voor het ratje om regelmatig contact te hebben met mensen, om op die manier ook tam te blijven. Een goed opgevoede tamme rat zal graag uit zijn kooi komen om met de mens te socialiseren. Een actieve tamme rat kan spontaan op je hand kruipen als je je hand in de kooi steekt of voor de kooideur houdt. Stapt de rat niet spontaan op je hand, dan kan je hem vastnemen door het ratje met je volle hand onder de buik te scheppen en met de vingers tussen de pootjes te steunen. Let erop niet in de buik te knijpen. Neem de rat nooit op met het puntje van zijn staart. Indien het om een erg angstige of onrustige rat gaat, kan je indien nodig de staart grijpen ter hoogte van billen van de rat. Aan de staartbasis heeft de staart voldoende steun om het gewicht van de rat veilig te kunnen dragen. Deze methode van oppakken is echter niet fijn voor de rat, en leidt er vaak ook toe dat de rat bang wordt om opgepakt te worden.

Menselijke aandacht alleen is echter onvoldoende, daar ratten voor hun onderhoud en psychisch welzijn ook soortgenoten nodig hebben. Tamme ratten worden dan ook steeds in groep gehouden van minstens twee dieren van hetzelfde geslacht.
Uiteraard bestaat een groep steeds uit dieren van hetzelfde geslacht, daar de voortplanting van ratten zo efficiënt is dat gemengde groepen binnen 2 maanden tot een plaag leiden.

 

         Zindelijkheid

Ratten zijn erg propere dieren. Ze zijn zindelijk en zullen hun behoeften steeds op dezelfde plek doen. Een goed ingerichte kooi leent tot zindelijkheid en is makkelijk te onderhouden. Plasjes en keutels worden meestal in een welbepaalde hoek van de kooi gedaan. Eventueel kan in die hoek een bakje worden geplaatst (bijvoorbeeld een plastic toilet voor fretten), met een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi, zodat de ratten daar hun behoeften in kunnen doen. Toch hangt het vooral af van de aangeleerde gewoonten van een ratje hoe zindelijk het is. Een goede rattenmoeder zal haar gewoonten makkelijker doorgeven aan haar jongen, maar dit is enkel mogelijk indien de kooi zich hiertoe leent en de rat niet door onhygiënische toestanden genoodzaakt is een nieuw toilethoekje te zoeken omdat de andere plek te bevuild is wegens onvoldoende schoongemaakt door het baasje.

 

1 comments

Plaats een reactie