Basisregels voor training

Net als een hond of een paard kan je een rat trainen. Er zijn echter een aantal basisprincipes die je moet kennen.

  • Een rat leert vooral uit interesse en nieuwsgierigheid. Hij zal dus vooral graag gaan verkennen. Het is deze natuurlijke interesse die je zal stimuleren en opwekken bij de training.
  • Een rat straffen werkt NIET. Vele pogingen zijn ondernomen, allen met zeer slecht resultaat. Je hoort een vertrouwensband met je rat op te bouwen. Een rat moet weten dat ie altijd veilig is bij jou. Slaan, bang maken, treiteren, hardhandig vastpakken of straffen op welke manier ook, zijn dingen die je nooit mag doen bij een rat. Het zal maken dat je rat angstig wordt en vooral geen commando’s of trucs van jou zal leren.
  • Een rat werkt vooral op aanmoediging. Hij verstaat commando’s, handgebaren, bewegingen en andere vormen van suggesties zoals bijvoorbeeld lichaamshouding of geluiden. Je kan een rat dus makkelijk sturen.
  • Beloningen met voedsel werken ook, maar zijn vooral aangewezen om de eerste stappen te leren. Zo is voedsel een handig lokmiddel om hem te leren komen als je roept. Eenmaal hij echter begrepen heeft dat hij gericht moet reageren op je stem, ben je vertrokken. Dan is het beter om geen voedsel als beloning te geven. Anders zal hij uitsluitend op zoek gaan naar het voedsel en niet bezig zijn met training. Goede beloningen bestaan vooral uit aaien, lovende woordjes, aanhalingen enzoverder.

Plaats een reactie